Izolarea fonică a locuinţei, o necesitate de actualitate într-o lume tot mai zgomotoasă. Vecinii gălăgioşi, traficul aglomerat și petrecerile de weekend: lumea este cu siguranță din ce în ce mai zgomotoasă.

Veste excelentă pentru extrovertiți și copii, nu acelaşi lucru se poate spune despre cei aflaţi în căutarea liniştii. Pe website-ul nostru imobiliare Alba, puteți găsi casa dorită de Dvs.

Cu siguranță, puteți investi în soluții improvizate, cum ar fi căștile care mai reduc din zgomotul ambiental. Cu toate acestea, puteți să vă izolați casa în ansamblu, oferindu-vă un somn odihnitor fără alte trucuri incomode.

Așadar, indiferent dacă locuiești într-o casă, un apartament sau garsonieră, locuința izolată fonic este la îndemână! Dar, mai întâi, trebuie să înțelegeți cum funcționează casa dvs.

Înțelegerea casei tale pentru izolarea fonică

Ce se întâmplă cu sunetul în casa ta

Pentru a vă izola fonic casa, mai întâi trebuie să înțelegeți cum funcționează sunetul. Sunetul este pur și simplu o serie de vibrații receptate de urechile noastre și procesate de creier. Sunetul „călătorește” diferit, în funcţie de materialele cu care vine în contact, dar şi de calitatea aerului.

Când sunetul lovește suprafețe dure, precum pereții și mobilierul din lemn, vibrațiile sunt reflectate și uneori amplificate. Ca urmare a acestui fapt, sunetul reverberează în toată camera. În schimb, materialele moi absorb sunetul.

Toate acestea ne conduc la ideea de izolare fonică. Ce este, mai exact? S-ar putea să credeți că cea mai eficientă soluție implică umplerea casei cu obiecte moi, care absorb sunetul. Însă, absorbția sunetului diferă de izolarea fonică. Izolarea fonică este o modalitate de a împiedica zgomotul să intre sau să iasă din cameră în întregime.

Această distincție este mică, dar importantă. Sunetul încă intră în cameră chiar dacă se creşte absorbția fonică a casei. Aceasta este doar o componentă a unei case izolate fonic.
Există patru principii cheie pentru izolarea fonică ce odată combinate, lucrează pentru a etanșa casa.

1. Masa

Obiectele mari, grele, solide funcționează cel mai bine pentru blocarea sunetelor transmise în aer. Vocile, muzica și natura sunt exemple ale acestor sunete.

Sunt formate exclusiv din particule de aer vibrante și nu sunt transmise prin obiecte solide.
Sunetele care nu sunt transmise în aer sunt canalizate și reflectate de aceste obiecte.

Astfel, acestea nu sunt un tampon complet împotriva zgomotului exterior.

2. Amortizarea

Când un obiect scoate un sunet, acesta vibrează. Amortizarea se realizează prin aplicarea de materiale izolatoare fonice sau alți adezivi izolatori fonici.

Acest compus creează o forță de forfecare între cele două straturi. Când sunetul lovește aceste straturi apare frecarea. Astfel, se transformă vibrațiile în căldură și se împiedică sunetul să intre în casă.

Amortizarea este cea mai bună pentru a preveni transmiterea vibrațiilor de joasă frecvență. Exemple de acet gen sunt zgomotele vehiculelor sau bătăile de bas.

3. Decuplarea

Obiectele care sunt împreună, vibrează împreună. Așa se explică de ce sunetele pot reverbera în întreaga casă. Vibrațiile se transmit de la un perete la altul, de la o podea la alta, deranjând fiecare parte din casă.

Decuplarea funcționează pentru a contracara acest lucru. Se realizează un tampon de spațiu în arhitectura construcţiei. Astfel, vibrațiile nu se mai transmit în întregime.

În timp ce decuplarea se realizează cel mai bine în timpul construcției casei, ea poate fi încorporată şi ulterior.

4. Absorbţia

În mod surprinzător, absorbția are cel mai mic rol în izolarea fonică. Încorporarea materialelor izolate fonic, a izolației din fibră de sticlă, a perdelelor grele și a mochetei ajută la absorbția sunetelor.

Aceste elemente vizează fiecare sunete și vibrații, motiv pentru care oferă izolare fonică atunci când sunt implementate împreună.

Principalele surse de zgomot în casă

Zgomotul care intră în gospodărie poate fi separat în două surse: internă și externă. Sunetele surselor externe includ zgomotul de la vecini, mașini, natură, şantiere, trenuri, avioane și orice altceva te ține treaz noaptea.

În schimb, sunetele surselor interne provin din pereți. Acestea includ sunetele de la aerisire, membrii ai familiei, sforăit, electricitate și animalele de companie.

S-ar putea să vă gândiți că acest lucru este foarte explicabil de la sine. Totuși, realizarea acestei distincții este crucială. Aceasta vă poate ajuta să înțelegeți mai bine sursa problemei de sunet și care sunt principiile de izolare fonică. Astfel, vă puteţi păstra calitatea vieții.

Sunetele externe sunt cel mai adesea aeriene sau cu frecvență joasă. Astfel, trebuie investit mai mult în soluții de masă și amortizare. Zgomotul intern, prin contrast, este adesea transmis structural, astfel încât decuplarea va oferi cea mai mare liniște.

Izolarea fonică şi importanţa acesteia pentru casa ta

1. Sănătate și beneficii personale

O casă liniștită produce un somn odihnitor. Casele zgomotoase te pot împiedica să intri în somn profund, făcându-ți nopțile să fie neliniștite și deloc odihnitoare. Este suficient să te trezeşti o dată în timpul nopții pentru a distruge calitatea somnului.

Pierderea aceasta a fost legată de numeroase efecte asupra sănătății. Boli cardiovasculare, înrăutățirea sănătății mintale, riscul crescut de cancer ori alte boli, sunt date drept exemple.

În plus, un spațiu liniștit este un spațiu mai productiv. Fie că lucrezi de acasă sau practici yoga, o casă izolată fonic ajută la concentrare, transformând calitatea vieții.

2. Vecinii

Nimeni nu vrea să-și urască vecinii. Cu o casă izolată fonic, nu veți avea un motiv. Vecinii dvs. pot petrece toată noaptea fără să vă deranjeze, reciproca fiind valabilă.

Relațiile de prietenie cu vecinii sunt esențiale pentru a vă simți în siguranță și confortabil în casa dvs. Nu puteți construi o comunitate fără a vă bucura de compania celor mai apropiați.

3. Regulamente şi norme naţionale

Multe case dispun de o reglementare care implică un control al zgomotului. Măsura nu se aplică în cazul construcţiilor mai vechi și nerenovate.

Izolarea fonică a casei îi poate creşte standardul, astfel încât să aveți mai puţine probleme când o vindeţi.

4. Poluarea fonică

Poluarea sonoră este o expresie sofisticată pentru orice zgomot care vă afectează calitatea vieții. Generatoarele obișnuite de poluare fonică includ autostrăzile aglomerate, motoarele în funcțiune, avioanele, cluburile de noapte ori alte zgomote industriale.

Chiar dacă trece neobservată, poluarea fonică poate provoca unele neplăceri grave pentru sănătate. De la un stres crescut și risc cardiovascular până la pierderea auzului indusă de zgomot. În timpul nopţii sau al zilei, o expunere constantă la poluarea fonică vă poate dăuna.

De aceea, este important să vă protejați împotriva acesteia dacă locuiți într-o zonă zgomotoasă.

5. Planuri de vânzare în viitor

Orice agenţie imobiliară vă poate spune că locuinţele liniștite se vând mai bine. Acesta este motivul pentru care mulți preferă să locuiască în suburbii. Chiar și pentru cei care preferă zona centrală, un tur al casei plin de poluare fonică se va încheia repede.

O casă izolată fonic se va vinde mai repede și pentru mai mulţi bani. Deși prețul pentru izolarea fonică poate părea ridicat, veți avea de câștigat la momentul vânzării proprietăţii.

Aspecte de luat în considerare înainte de izolarea fonică a casei

1. Bugetul pentru izolarea fonică

Costul total al unei lucrări de izolare fonică depinde de ceea ce are nevoie camera. Sunt suficiente perdelele și covoarele mai groase sau e nevoie de lucrări mult mai complexe?

În plus, costul materialelor de construcţie dar şi al celor angajaţi pentru lucrare poate varia.

2. Timpul pentru izolarea fonică

Banii și timpul merg mână în mână. Astfel, vă puteți aștepta ca un proiect mai scump să dureze și mai mult. Dacă angajați un profesionist, atunci vă puteți aștepta ca procesul de izolare fonică să varieze.

De la o singură zi la o săptămână, în funcție de cât de intens și de invaziv este procesul.

Dacă intenționați să faceți din lucrare un proiect de bricolaj, acordați-vă mult mai mult timp. Cu atât mai mult dacă intenționați să interveniţi asupra pereților. Instalarea covoarelor și a ferestrelor noi poate fi obositoare.

Însă, un şantier în pereții locuinţei pentru îmbunătățirea izolației consumă foarte mult timp.

3. Comoditatea

Aveți o altă cameră în care puteți dormi în timp ce prima este renovată? Cât de mult mobilier va trebui să mutați în timp ce covorul este schimbat și pereții sunt sparţi?

Acordă-ți timp și spațiu pentru a face loc muncitorilor și fiţi pregătiţi de zile incomode, de şantier.

4. Aptitudinile pentru izolarea fonică

Poate vă gândiți la izolarea fonică a casei de unul singur. Preluarea oricărui proiect de acest gen este un lucru important, dar trebuie să fiți siguri că aveți abilitățile necesare.

Orice unealtă pe care o utilizați poate deveni un pericol pentru integritatea şi sănătatea fizică.
Dacă aveţi impresia că lucrarea vă consumă multe resure, apelaţi la echipe specializate.

În cele din urmă, și poate cel mai important, trebuie să ai răbdare. Răbdarea nu este ceva ce toată lumea consideră a fi o abilitate. Însă, este nevoie de multă practică pentru a avea răbdare.

Când lucrezi la proiectul tău de izolare fonică, este posibil ca ceva să meargă greșit sau să întâmpini probleme. Acestea sunt inerente îmbunătățirii locuinței.

Dacă ești nerăbdător și dorești să închei cât mai repede lucrarea, ai putea sacrifica mult  din calitatea izolării fonice. Astfel, transformi proiectul într-o pierdere de timp și bani.